Trīs naktī es uzvarēju... sevi |
kyle82phillips
|
|
Newbie![]()
|
Mans dēls guļ. Tieši tāpēc es šobrīd rakstu šo tekstu, nevis mēģinu kaut ko uzvarēt. Pulkstenis ir trīs naktī, un mājā valda tā saspringtā klusuma sajūta, kad zīdainis beidzot ir aizmidzis un tu baidies elpot, lai viņu nepamodinātu. Manā dzīvē pēdējos sešus mēnešus ir tikai divi posmi: pirms mazuļa un pēc mazuļa. Pirms tam es bija cilvēks, kurš gāja uz sporta zāli, satikās ar draugiem un domāja, ka zina, kas ir nogurums. Tagad es esmu kafijas automāta pagarinājums, kurš runā ar sienām un zina visas bērnu dziesmas no galvas.
Tajā vakarā sieva bija devusies pie savas māsas uz ""stundu atpūtas"", kas reālajā dzīvē nozīmēja četras stundas gulēšanas, kamēr es mēģināju iemidzināt Robertu. Pēc trešās šūpošanas kārtas un bezgalīgas šūpuļdziesmas ""Zibsnī zvaigznes"" es padevos. Noliku viņu gultiņā, ieslēdzu naktslampiņu ar projicējamām zvaigznēm un aizgāju uz virtuvi ar telefonu rokā. Es nebiju noguris. Es bija tukšs. Nav tā, ka es gribētu gulēt, vienkārši man nebija spēka neko darīt. Paņēmu telefonu, lai bezmērķīgi skatītos video. Bet algoritms man iemeta kaut ko citu — kāda veiksmīga spēlmaņa video, kur viņš ar minimālām likmēm izspēlēja nakti. Parasti es šādus video ritinātu garām. Tajā naktī es apstājos. Kaut kas tajā cilvēkā mani ieinteresēja. Viņš nebija kliedzošs, neplēsa matus no veiksmes, nedz arī lamājās par zaudējumiem. Viņš vienkārši stāstīja stāstus par savu dienu, kamēr griezās ruletes rats. Tas bija tik nomierinoši, ka es sajutu, kā mana sirdsdarbība palēninās. Viņa balsī bija tāda rutīna, parasta vakara gaita. Jūs varat neticēt, bet es aizgāju reģistrēties tajā spēļu platformā, kuru viņš reklamēja, tikai lai paskatītos. Tā man bija kā ceļojums svešā pilsētā, kur es nekad neesmu bijis, bet par kuru visi runā. Nostalģija pēc dzīves, kas man nebija. Es atcerējos, kā pirms gada kopā ar kolēģiem biju komandējumā un viņi mani pierunāja aiziet uz vietējo spēļu zāli. Toreiz es neko nespēlēju, tikai dzēru kafiju un skatījos. Tagad, sēžot virtuvē ar autiņbiksīšu smaku rokās, es noklikšķināju uz ""Reģistrēties"". Pirmā nedēļa bija dīvaina. Es nesapratu, kāpēc cilvēki to dēvē par izklaidi. Man tas šķita kā datora spēle bez sižeta. Bet tajā pašā nedēļā es atklāju, ka tas man palīdz. Kad Roberts naktī pamodās un es viņu šūpoju, es domāju nevis par to, cik ļoti gribu gulēt, bet gan par to, kādu kombināciju es izmēģināšu pēc tam. Tas bija manas smadzenes veids, kā tikt galā ar bezmiegu un bezspēcību. Viņu sauca par ""nakts maiņas spēlētāju"". Es sāku ar minimālajām likmēm, pa desmit centiem. Nekādu lielu stratēģiju — tikai sarkanā/melnā izvēle, lai pagarinātu spēles laiku. Es skatījos uz ekrānu, un manā galvā ritēja tikai viena doma: ""Tikai vēl viena grieziena."" Tā es pavadīju stundas. Dažreiz es laimēju piecus eiro, dažreiz zaudēju trīs. Kopējais bilance svārstījās ap nulli, un mani tas pilnībā apmierināja. Pasākums, kas visu mainīja, notika trešajā nedēļā. Tā bija svētdiena, un sieva bija aizvedusi Robertu uz pastaigu, man dodot mājās ""klusumu"". Es ieslēdzu savu ierasto spēli, bet tajā dienā es izvēlējos citu galdu. Tajā spēlēja tikai daži cilvēki, un dīleris bija sieviete ar garlaicīgu balsi. Es sāku ar desmit eiro depozītu. Viss notika ātri. Es uzliku likmi uz skaitli 17 — vienkārši tāpēc, ka tas bija mana tēva dzimšanas datums. Un tā nokrita. Es nespēju noticēt savām acīm. Laimests bija 350 eiro no 2 eiro likmes. Es sēdēju virtuvē un skatījos uz ekrānu vēl piecas minūtes, neko nedarot. Man likās, ka tas ir kļūda. Bet nauda bija manā kontā. Tajā brīdī es sapratu vienu svarīgu lietu: prieks nebija par naudu. Tā bija par sajūtu, ka es eksistēju. Ka notikums, kuram nav nekāda sakara ar autiņbiksītēm vai darba stundām, ir atkarīgs tikai no nejaušības. Man nevajadzēja neko darīt, nekur iet, ne ar vienu sarunāties. Pasaulē, kurā es pavadīju dienas ar bērnu un datoru, tā bija manu smadzeņu atpūta. Bet tā nebija tā lielā uzvara, pēc kuras jūs domājat. Nākamajās dienās es mēģināju atkārtot to sajūtu. Es uzliku likmes uz 17, uz 3, uz 36. Protams, nekas nenotika. Es zaudēju apmēram simtu eiro no tā laimesta, līdz es apstājos. Un tas bija mans īstais pārbaudījums — nevis uzvara, bet apstāšanās brīdis, kad sapratu, ka es nespēlēju, lai nopelnītu, bet gan lai aizpildītu tukšumu. Tagad, atskatoties pagātnē, es saprotu: šī pieredze man iemācīja nevis to, kā laimēt, bet to, kā kontrolēt savu iekšējo azartu. Mana dzīve ir mainījusies. Es vairs neuztveru spēli kā naudas pelnīšanas veidu, bet gan kā nelielu, apzinātu izklaidi, kas man atgādina, ka dažas lietas manā dzīvē nav manā kontrolē. Un tas ir labi. Jo, ja es kontrolētu visu, es droši vien vēl joprojām sēdētu un mēģinātu iemidzināt bērnu ar šūpuļdziesmām, nevis rakstītu par savu pieredzi. Visvairāk es novērtēju to, ka spēles man palīdzēja pārvarēt manu vientulību tajā grūtajā periodā. Es neatradu draugus spēļu zālē, bet atradu iekšējo mieru. Sākumā es bija skeptisks, jo Latvijā bieži runā tikai par negatīvajiem aspektiem. Bet es atklāju, ka, ja tu spēlē atbildīgi un ar skaidru budžetu, tas var būt patīkams vakara pavadīšanas veids. Piemēram, pagājušajā mēnesī es ar sievu svinējām mūsu piekto gadadienu, un mēs devāmies uz kazino rīgā. Nevis tāpēc, lai laimētu, bet tāpēc, ka tur bija labs šovs un es gribēju viņai parādīt vietu, kur es ""pazūdu"" naktīs. Viņa smējās, jo neko nespēlēja, bet man bija prieks redzēt viņu priecīgu. Kopš tā laika es esmu mainījis savu pieeju. Es vairs nespēlēju mājās viens. Man patīk tas process, kad es varu redzēt citus cilvēkus, dzirdēt viņu stāstus. |
|
|
| Usuario(s) navegando en este tema: 1 invitado(s) | |
Forum Software by MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Theme Designed by Tushar. Modified by Lust no Fansub © 2008-2026.

Iniciar Sesión
Registrarse