Mācības universitātē ritēja pilnā sparā, bet budžets, maigi sakot, plaisāja vīlēs. Esmu trešā kursa students, un ikmēneša izdevumi – īre, ēdiens, grāmatas – bieži vien pārsniedza manus ienākumus no nepilna laika darba kafejnīcā. Draugi gāja ballītēs, bet es sēdēju un rēķināju, cik daudz varu atļauties. Kādā vakarā, pēc garas dienas, pāršķirstot sociālos tīklus, ieraudzīju reklāmu. Kaut ko par tiešsaistes spēlēm un iespēju nopelnīt. Sākumā nodomāju – kārtējais mārketinga triks. Bet kaut kas mani ieinteresēja. Nolēmu pamēģināt, jo neko nezaudēju, izņemot pāris eiro.

Atvēru lapu, reģistrējos. Interfeiss vienkāršs, patīkams. Ieliku pirmo depozītu – 20 eiro. Mazliet bail, bet domāju: “Vismaz nebūs garlaicīgi.” Sāku ar spēļu automātiem. Man vienmēr patikusi dinamika, skaņas efekti. Pirmās dienas – nekas īpašs. Dažreiz uzvarēju 5 eiro, dažreiz zaudēju. Bet pēc nedēļas, kad biju tikai nedaudz iedziļinājies, pamanīju ka spēlējot vavad es sāku saprast, ka šeit ir daudz vairāk nekā tikai laimes moments. Šeit ir stratēģija, azarts, bet galvenais – iespēja kontrolēt savu budžetu. Es iemācījos noteikt robežas: spēlēju tikai to naudu, ko esmu gatavs zaudēt. Kad sasniedzu peļņu 30 eiro, apstājos. Lieki riskēt? Nē, mana filozofija ir mazs, bet stabils pluss.

Pēc mēneša regulāras spēles, bet gudras spēles, es pamanīju, ka man ir 150 eiro tīrā peļņā. Tas nav džekpots, bet studējošam cilvēkam – nopietns atspaids. Varēju nopirkt jaunu grāmatu, samaksāt par internetu vai vienkārši aiziet uz kino. Salīdzinājumā ar minimālo algu, tas likās lieliski. Vēl jo vairāk, man patika, ka varu spēlēt mājās, siltumā, bez stresa. Ik pa laikam, kad bija brīva stunda, piesēdos pie datora un ļāvos azartam. Bet nekad neaizmirsu, ka tā ir izklaide, nevis darba vieta.

Viena no manām iecienītākajām spēlēm bija slots ar meksikāņu tēmu. Tur es pirmo reizi uzvarēju 50 eiro. Atceros, kā pirksti trīcēja, kad skatījos, ka summa aug. Mans draugs Artūrs smējās, ka esmu “veiksminieks”. Bet es viņam paskaidroju, ka veiksme ir tikai daļa no stāsta. Svarīgi ir atrast platformu, kurā tu jūties komfortabli. Un vavad man to deva – uzticamu vidi, ātrus izmaksājumus un dažādas bonusa iespējas. Piemēram, viņu akcija “apritē 100%” reiz palīdzēja man dubultot iemaksu. Es izmantoju to, kad bija cerība uz lielāku laimestu.

Vai es kļuvu par atkarīgu? Nē, jo darīju to apzināti. Katru reizi, kad man bija brīvs laiks, atvēlu tam stundu. Nekad nespēlēju, kad biju noguris vai sarūgtināts. Tas likums man palīdzēja saglabāt veselo saprātu. Turklāt es sāku ietaupīt nelielas summas no uzvarām. Neviss nopietni, bet tā, lai būtu “drošības spilvens”. Pēc trim mēnešiem manā kontā bija jau 300 eiro. Tas ļāva nopirkt jaunu klaviatūru, kuru vēlējos jau sen.

Interesanti, ka šis hobijs man iemācīja arī savākt informāciju. Es lasīju forumus, skatījos video par stratēģijām. Citi spēlētāji dalījās pieredzē. Lielākā daļa brīdināja no bezmērķīgas spēlēšanas, bet slavēja tos, kuri spēj kontrolēt procesu. Es jutos piederīgs šai kopienai. Katru dienu, atverot savu profilu, redzēju, cik daudz esmu sasniedzis. Mazie laimesti – ne vienmēr lieli – kopā veidoja iespaidīgu summu.

Tagad es varu atļauties nedaudz vairāk – doties uz kafejnīcu ar draugiem vai nopirkt biļetes uz koncertu. Jā, es zinu, ka tiešsaistes azarts nav nekāds super ienākumu avots, bet tas ir labs papildinājums studējoša budžetam. Galvenais – nezaudēt galvu. Es bieži saku sev: “Martīn, tu spēlē, lai izklaidētos, nevis lai kļūtu bagāts.” Un tā ir labākā doma, kas notur mani uz zemes.

Kopumā esmu priecīgs par to, kā viss izvērtās. Visticamāk, turpināšu spēlēt, bet vienmēr ar prātu. Iesaku arī citiem – pamēģiniet, bet ievērojiet savus noteikumus. Jūs varat iegūt papildus naudu vai vismaz jauki pavadīt laiku. Ja jūs esat students, kurš meklē veidu, kā savilkt galus kopā, šī var būt iespēja. Tikai atcerieties – nekas nenotiek uzreiz, bet, ja esat neatlaidīgs un vieds, viss būs labi. Mans personīgais ieteikums – sāciet ar nelielām summām, iemācieties spēles mehānismu, un, protams, izmantojiet bonuss. Un tad jau redzēsiet, kā tas izvēršas. Man tas palīdzēja, kāpēc gan ne jums?